0
Your Cart

Tiedekysymys [vastaus]: Mikä on yleisin alkuaine planeetallamme?

🌍 Eilen kerroin lyhyesti Maan kerroksista – ydin, vaippa ja kuori. Yleisin alkuaine on rauta – 32% Maan massasta. Happi on melkein sama määrä – 30% (massaprosenttia). Huomioon ottaen, että rauta-atomi on 3.5 kertaa happiatomia painavampi, tämä tarkoittaa, että, itse asiassa, lukuisin Maassa oleva atomi on happi.

🌊 Happi on osa kiviä, ilmaa, vettä, elämää.

🌡 Rauta puolestaan muodostuu Maan ytimen. Sen lämpötila on tuhansia asteita, mutta kuitenkin sisempi osa on kiinteä. Tämä johtuu erittäin korkeasta paineesta. Ulompi ytimen kerros on nestemäistä metallia, pääosin rautaa. Se saa aikaiseksi Maan magneettikentän.

💎 Maan kuoressa rauta löytyy lähes poikkeuksetta mineraalina, koska metalli itse reagoi hapen kanssa.