0
Your Cart

Tiedekysymys: Paljonko alkuaineita on todettu olevan?

⚛️ Kaikki aineet koostuvat atomeista. Atomi on erittäin pieni. Sillä on elektroneja ja ydin, jossa on protoneja ja neutroneja. Atomit yleensä kuvataan palloiksi, mikä on väärin. Joskus piirretään (kuten tässä videossa) ydin, jonka ympärillä kiertävät elektronit. Ei, tämä ei myöskään ole oikein.

🛤 Elektroneilla ei ole rataa. Ne noutavat kvanttimekaniikan lakeja. Elektroneja löytyy atomin ytimen ympäriltä tietyllä todennäköisyydellä.

🤔 Hetkinen…

🗳 Joo, jos olisi mahdollista kiinnittää atomi ja tutkia, missä elektroni on, mitaten jatkuvasti juuri samaa aluetta, joskus elektroni löytyy sieltä, mutta ei aina. Ikään kuin joku olisi laittanut elektronin tiiviiseen laatikkoon, mutta avattuasi laatikon, elektroni voi olla laatikossa, mutta joskus ei ole siinä. Siksi atomin koko on vaikeaa määritellä.

⚖️ Vetyatomi on pienin ja kevyin. Sillä on vain yksi protoni ja yksi elektroni. On kaksi muuta muunnosta, joilla on vastaavasti yksi tai kaksi neutronia. Tiedätkö, mikä näiden muunnosten nimi on?

🔬 Atomin tärkeimpiä ominaisuuksia on protonien määrä. Se määrittelee, mikä alkuaine jokainen atomi muodostuu. Raskaimmalla todetusti olemassa olevan alkuaineen atomilla on 118 protonia. Se nimettiin vuonna 2016 oganessoniksi.

🤔 Entä alkuaine 119?

☢️ Tästä ei vielä tiedetä. Suuri osa raskaista atomeista on epävakaa. Oganesson itse hajoaa erittäin nopeasti. Alle millisekunnissa (0.69 ms) puolet atomeista on hajonnut. Ja muuten oganessonatomeja on havaittu vain viisi!

😊 Oliko tämä tuttua?

Huomiseksi kysyn:

🔸 Montako vakaita alkuaineita on? 🔸