0
Your Cart

Tiedekysymys: Montako alkuainetta on vakaa?

⚛️ Eilen kerroin, että atomin ytimessä on protoneja ja neutroneja. Protonit määrittelevät alkuaineen.

Välikysymys:

🔸 Miten alkuaineet on järjestetty jaksollisessa järjestelmässä? 🔸

🧪 Alkuaineen atomilla on vaihteleva määrä neutroneja. Se vaikuttaa siihen, onko atomi vakaa, vai hajoaako, ja kuinka nopeasti.

☢️ Radioaktiivisuus löydettiin vuonna 1896. Henri Becquerel oli jättänyt uraaniyhdisteitä valokuvauspaperin päälle, ja huomasi, että mustasta paperista huolimatta, valokuvauspaperi tummui, vaikka valo ei päässyt sinne.

🔬 On ihmeellistä, että edelleen on paljon tutkittavaa, ja fyysikoilla on suuri määrä tärkeitä kysymyksiä vastattavaksi.

🤔 Miksi radioaktiivisuus on vaarallista?

🎇 Kun atomi hajoaa, sen ydin voi vapauttaa protoneja (ja täten alkuaine muuttuu toiseksi), neutroneja, elektroneja tai gammasäteilyä. Tänään en kuvaile prosesseja tarkemmin, mutta jos on kiinnostuneita, mielelläni kerron lisää. Pääasia on, että näillä hiukkasilla on korkea energia, joka vuorovaikuttaa muiden aineiden kanssa, mm. ihmisen kehossa olevien molekyylien kanssa, ja saa aikaiseksi reaktioita, jotka vahingoittavat sen. Tästä on myös paljon kerrottavaa, mutta en kerkeä kirjoittaa kaikesta yhdessä postauksessa.

⚗️ Videossa näytän jaksollisen järjestelmän. Siellä on radioaktiivisuusmerkki laitettu monien alkuaineiden nimen alle. Olemassa olevista 118 alkuainetta, 91 esiintyy luonnossa, ja loput on saatu aikaiseksi laboratoriossa.

💥 Alussa mainitsin, että neutronien määrä vaikuttaa atomin vakaisuuteen. Alkuaineilla on eri “muunnoksia” – eli isotooppeja – riippuen neutronimäärästä. Joillakin alkuaineilla on muutama vakaa isotooppi, toisilla on sekä vakaita että epävakaita (eli radioaktiivisia, eli hajoavia) isotooppeja. Toisilla ei ole yhtään vakaata isotooppia, siksi alkuaine voi havaita vain laboratoriossa, ja sen atomit hajoavat nopeasti.

👩‍🔬 Toistaiseksi vain 80:llä alkuaineella on ainakin yksi vakaa isotooppi. Voi olla, että raskaammilla vielä tuntemattomilla alkuaineilla on vakaita isotooppeja, mutta tämä saadaan nähdä.

😊 Jäikö kysyttävää?