0
Your Cart

Tiedekysymys: Miten alkuaineet järjestetään jaksollisessa järjestelmässä?

⚛️ Ja tänään taas kerron alkuaineesta. Kemisti tykkää puhua atomeista

🧪 Ensin muistutan teidät, että protonien lukumäärä atomin ytimessä määrittelee, mikä alkuaine on. Eli jokaisella alkuaineella on oma tietty määrä protoneja. Neutronien lukumäärä vaihtelee, ja kuten eilen kerroin, alkuaineella voi olla muutama isotooppi – alkuaineen muunnoksia, joiden ytimessä on eri määrä neutroneja.

Järjestelmiä oli erilaisia, mutta nykyisin kutsutaan Mendelejevia sen keksijäksi, mikä ei ole täysin totta. Häntä ennen oli monta yritystä järjestää alkuaineet, ja itse asiassa, Julius Lothar Meyer keksi saman.

👩‍🔬 Mendelejev teki jotain muuta, kuin pelkän järjestämisen kasvavan massan mukaan. Hän jätti aukkoja, ja väitti, että on ainakin kolme alkuainetta, joita ei vielä löydetty, ja jopa ennusti niiden ominaisuudet!

⚗️ Nämä kolme alkuainetta on skandium, gallium ja germanium. Mendelejev keksi niille nimiä: ekaboori, eka-aluminium ja ekapii. Etuliite “eka” tarkoittaa “yksi” sanskritiksi. Mendelejevin ennustamat ominaisuudet olivat yllättävän lähellä vasta 20-vuosisadalla kokeellisesti vahvistettuja arvoja.

😊 Jäikö kysyttävää?