Site Overlay

Tiedekysymys [vastaus]: Mikä alkuaine saa aikaiseksi valoa hehkulampuissa?

💡 Hehkulampussa on volframista tehty johto, jonka läpi pääsee sähkö. Lämpötila kasvaa jopa 2 500 asteeseen, jonka seurauksena volframi säteilee valoa ja lämpöä.

🧵 Johtoa ei voi valmistaa raudasta, sillä se sulaa jo 1 535 asteessa.

🪨 Volframi pysyy kiinteänä 3 410 asteeseen asti – lämpötila, joka on korkeampi kuin kaiken muiden alkuaineiden sulamispiste grafiitin lukuun ottamatta.

🌡 Toinen volframin hyvä ominaisuus on, että se ei reagoi helposti hapen kanssa. Kuitenkin hehkulanka aina löytyy ilmatiiviistä lasisesta kuvusta, sillä korkea lämpötila suosii tätä reaktiota.

📉 Hehkulamppujen käyttö kiellettiin EU:ssa hiilidioksidipäästöjen vuoksi, sillä niiden hyötysuhde on alhainen. Alle 5% kulutetusta sähköstä hyödynnetään valaistumisessa.

🌞 Hehkulamput korvataan usein LED-valoilla, jotka kuluttavat huomattavan vähemmän energiaa ja kestävät pidempään. Niilläkin on haittapuoliaan, sillä niiden tuottama valon spektri ei ole jatkuva toisin kuin hehkulamput ja luonnollinen valo.

👁 Tämän lisäksi, joidenkin LED-valojen kirkkaus voi säätää pitämällä ne pois päältä lyhyeksi ajaksi. Tavallisesti silmät eivät huomaa sitä, mutta se voi aiheuttaa mm. päänsäryn. Puhelimen kamera voisi nähdä sen, mutta tästä lisää huomenna.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: