0
Your Cart

Tiedekysymys [vastaus]: Mikä alkuaine saa aikaiseksi valoa hehkulampuissa?

💡 Hehkulampussa on volframista tehty johto, jonka läpi pääsee sähkö. Lämpötila kasvaa jopa 2 500 asteeseen, jonka seurauksena volframi säteilee valoa ja lämpöä.

🧵 Johtoa ei voi valmistaa raudasta, sillä se sulaa jo 1 535 asteessa.

🪨 Volframi pysyy kiinteänä 3 410 asteeseen asti – lämpötila, joka on korkeampi kuin kaiken muiden alkuaineiden sulamispiste grafiitin lukuun ottamatta.

🌡 Toinen volframin hyvä ominaisuus on, että se ei reagoi helposti hapen kanssa. Kuitenkin hehkulanka aina löytyy ilmatiiviistä lasisesta kuvusta, sillä korkea lämpötila suosii tätä reaktiota.

📉 Hehkulamppujen käyttö kiellettiin EU:ssa hiilidioksidipäästöjen vuoksi, sillä niiden hyötysuhde on alhainen. Alle 5% kulutetusta sähköstä hyödynnetään valaistumisessa.

🌞 Hehkulamput korvataan usein LED-valoilla, jotka kuluttavat huomattavan vähemmän energiaa ja kestävät pidempään. Niilläkin on haittapuoliaan, sillä niiden tuottama valon spektri ei ole jatkuva toisin kuin hehkulamput ja luonnollinen valo.

👁 Tämän lisäksi, joidenkin LED-valojen kirkkaus voi säätää pitämällä ne pois päältä lyhyeksi ajaksi. Tavallisesti silmät eivät huomaa sitä, mutta se voi aiheuttaa mm. päänsäryn. Puhelimen kamera voisi nähdä sen, mutta tästä lisää huomenna.