0
Your Cart

Tiedekysymys: Hehkulamput ja lamppujen vilkkuminen

💡 Otin kuvan erityisen kirkkaasta 200 W hehkulampusta sekä näkyvällä valolla että infrapunavalolla. Lämpökamera osoittaa, että lampun ulkopinnan lämpötila on yli sata astetta vain muutaman minuutin kuluttua. Aiemmin käytössä olevien hehkulamppujen teho oli alle 100 W, mutta sellaista ei löydy kotoa, eikä enää kaupoista.

📷 Lämpökamera näkee infrapunavaloa, jolla on pitkähkö aallonpituus. Tavallinen kamera näkee lähi-infrapunaa, mutta mitä korkeampi aallonpituus on sitä huonommin. Se ei pääse lasin läpi, siksi en voi mitata hehkulangan lämpötilaa. Ja muistaakseni kamera ei voi mitata yli 400 astetta lämpöä. En kokeillut.

⚡️ Aiheeksi tuli valojen vilkkuminen.

Eilen mainitsin LED-valot, ja että niiden kirkkaus voi asettaa pitämällä ne pois päältä niin lyhyeksi ajaksi etteivät silmämme huomaavat sitä.

🌟 Silti vilkkuminen voi ilmetä, kun käytetään hehkulamppuja myös. Se johtuu vaihtovirran taajuudesta.

🔌 Sähköllä, joka tulee pistokkeesta, on taajuus 50 Hz ja jännite 230 V. Sen taajuus määrittelee, että sähkövirran suunta ja suuruus vaihtelee 50 kertaa sekunnissa – siksi sitä kutsutaan vaihtovirraksi. Jännitteellä on toki sama taajuus.

💡 Hehkulamppu ei välitä, mikä sähkön taajuus on. Se toimii yhtä hyvin tasavirralla (eli ei-vaihteleva) että vaihtovirralla, mutta jälkimmäinen kytkee lampun päälle ja pois päältä 50 kertaa sekunnissa. Silmät eivät aina huomaa tätä, mutta se väsyttää ja ärsyttää aivojamme.

LED-valot voivat vilkkua kahdesta syystä:

🟣 D-kirjain LEDissä tarkoittaa diodia, eli komponentti, joka läpäisee virtaa vain plussasta miinukseen. Tein niistä pari videota, mutta luulen, etten kertonut tästä ominaisuudesta (käy katsomassa ne Oppaat-osiosta tai tänään stooreistani). Vaihtovirran suunta vaihtuu 50 kertaa sekunnissa, mikä tarkoittaa, että LED käyttää on pois päältä puolet ajasta.

🟣 LED-valo toimii myös tasavirralla. Silloin se on päällä koko ajan. Mutta sen kirkkaus voi säätää pitämällä virtaa pois päältä lyhyeksi ajaksi. Virran suunta ei muutu, mutta sen suuruus menee nollaan tietyllä taajuudella. Lopputulos on sama kuin vaihtovirran aiheuttama vilkkuminen. Ilmeisesti, pitämällä virran nollatasolla pidempää LED palaa lyhyemmäksi ajaksi, ja se näyttää himmeämmältä.

🤳 Voit kokeilla itse ottaa videon lampustasi läheltä. Havaitsitko vilkkumisen?