0
Your Cart

Tiedekysymys: Mikä on typen osuus ilmakehässä?

🌍 Maan ympärillä on noin 100 km paksu kaasukehä, joka sisältyy typpeä, happea, jalokaasuja (argon, neon, helium), hiilidioksidia, metaania, otsonia, vettä.

🌩 Ilmakehässä esiintyy erilaisia ilmiöitä, kuten pilvet, sateet, tuuli, sateenkaari, revontulet.

🌬 Kaasujen lisäksi ilmakehässä on pienhiukkasia, jotka määrittelevät ilman laatua.

🌱 Ilmakehän koostumus on muuttunut huomattavasti ajan kanssa. Planeetan muodostuessa happea ei ollut. Sen määrä alkoi kasvata vasta, kun fotosyntesoivat eliöt alkoivat tuottaa sen. Ei, kasvit kehittyvät paljon myöhemmin.

📈 Hiilidioksidista puhutaan päivittäin. Aiemmin sen määrä on ollut jopa 7 000 ppm, kun nykyään se on reilu 400 ppm, mutta ihmisten toiminnan seurauksena kaasun osuus on kasvanut nopeasti lyhyessä aikavälissä. Kuitenkin pitää muistaa, että ihmiskunta vahingoittaa ympäristön monella eri tavalla, eikä pitäisi keskittyä vain CO2:een.