0
Your Cart

Tiedekysymys: Ilmakehä ja typpi

🌬 Ilma koostuu eri kaasuista. Yleisin niistä on typpi – 78%, ja toiseksi yleisin on monille eliöille välttämätön happi – 21%.

🧫 Ei saa unohtaa, että typpi on myös välttämätöntä, sillä kaikki aminohapot sisältyvät sitä. Ja aminohapot muodostavat proteiineja, joten meitä ei olisi, eikä kasveja, eikä eläimiä.

💨 Ilmassa on myös vaihteleva määrä vettä höyryn muodossa. Vaikka muiden kaasujen osuudet pysyvät samoina, niillä on myös kierto samoin kuin vesi muuttuu höyrystä sateeksi, osallistuu kemiallisissa reaktioissa, vuorovaikuttaa kivien kanssa, joutuu eliöiden organismiin, ja lopuksi taas muuttuu höyryksi.

🦠 Jotkut bakteerit muuttuvat typpeä ammoniakiksi, jonka jälkeen toiset bakteerit käyttävät ammoniakkia tuottaakseen nitriittejä, joka puolestaan muutetaan nitraateiksi. Typpi esiintyy kaikissa aminohapoissa. Ne rakentavat proteiinit.